Η Βόρεια Εύβοια και η Μεταπολιτευτική της αδράνεια


Του Ηλία Πετσή *


Το 2010 συμπληρώνονται 35 χρόνια χαμένων ευκαιριών και αναποτελεσματικότητας για το βόρειο τμήμα του νησιού μας, το οποίο εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης σε τομείς όπως η υγεία, στις υποδομές για τη παιδεία και τον αθλητισμό και ελλείψεις από έργα όπως τα δίκτυα αποχέτευσης, οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα δίκτυα ύδρευσης, οι οδικοί άξονες αλλά και υστέρημα σε απαραίτητα εργαλεία ανάπτυξης όπως, τα σχέδια πόλης, τα Γενικά Πολεοδομικά και Χωροταξικά σχέδια και κάθε μορφής σχεδιασμός και πρόβλεψη για έναν κόσμο που αλλάζει με πολύ μεγάλες ταχύτητες, και μας αφήνει απελπιστικά μόνους σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και απαιτητικό σε όλα τα επίπεδα από την γεωργία και ον τουρισμό έως τις διάφορες μορφές παροχής υπηρεσιών.

Η πραγματική αδυναμία του πολιτικού προσωπικού κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης – πλην μερικών εξαιρέσεων – να συλλάβει τα μηνύματα, να προβλέψει, να οραματιστεί, να σχεδιάσει και εν τέλει να προτείνει και να εφαρμόσει πολιτικές, σε συνδυασμό με τη σχέση εξάρτησης από τη κεντρική εξουσία και την ανυπαρξία ενός περιφερειακού μοντέλου ανάπτυξης και σοβαρών υποστηρικτικών δομών, διαμόρφωσαν δυστυχώς για τη περιοχή όλα αυτά τα χρόνια ένα περιβάλλον αδράνειας.

Πιστεύω ότι η κυοφορούμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με τη δημιουργία λιγότερων και πιο ισχυρών Ο.Τ.Α. και νέων διοικητικών περιφερειών, μπορεί κάτω από προϋποθέσεις όπως η δίκαιη κατανομή των πόρων, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, η θαρραλέα τροποποίηση του δημοτικού κώδικα και η αποδυνάμωση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή τροχιά, με όρους υπευθυνότητας, διαφάνειας, συμμετοχής και πέρβασης.

Όλοι μαζί μπορούμε θέτοντας νέους στόχους να βγούμε από αυτόν το κύκλο της μεταπολιτευτικής αδράνειας, το οφείλουμε στο τόπο, το οφείλουμε στη νέα γενιά.

* Ο Ηλίας Πετσής είναι Αρχιτέκτων Πολιτικός Μηχανικός και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια στις Βουλευτικές εκλογές του 2007

Πηγή: Β. Εύβοια (έντυπη μορφή), φύλλλο Νοεμβρίου 2009, σ. 11