ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ 'H ΔΥΟ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ;
Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007 / Αναρτήθηκε από: Ομάδα διαχείρισης ιστολογίου / Κατηγορία: Απόψεις δημοτικών συμβούλων, Βόρεια Εύβοια, Υπέρ του διαχωρισμού Β και ΒΚ Εύβοιας
O σχεδιασμός του Καποδίστρια 2 πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα. μόνο που ο σχεδιασμός αυτός ελπίζω να μην γίνει από τεχνοκράτες γαντζωμένους στις καρέκλες και στα γραφεία τους έχοντας χαρτί και χάρακα να μοιράζουν τον χάρτη της τ.α σαν μπακλαβά. αλλά από έμπειρους Αυτοδιοίκητους αφού λάβουν υπ΄οψην τη γνώμη όλων των πολιτών έτσι ώστε το σχήμα που θα προκύψει να είναι κοινωνικά αποδεκτό.
Γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στη νέα συνένωση των δήμων. όμως δεν πρέπει να είναι μόνο αυτά. γεωγραφικές ιδιαιτερότητες , σχέσεις κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτ/σης, οικονομικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής, διοικητική ευελιξία ,θεσμοθετημένοι οικονομικοί πόροι είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχονται στο νέο σχεδιασμό.
Το ότι ήμαστε μεσογειακός λαός και ενθουσιαζόμαστε εύκολα δεν δικαιολογεί με τίποτα το ανώνυμο άρθρο που διάβασα στην εφημερίδα σας ότι αν γίνουμε ένας δήμος στη β. Εύβοια θα διεκδικήσουμε και αεροδρόμιο!! για φανταστείτε τρεις ισχυροί δήμοι στην Εύβοια τρία αεροδρόμια.
Μακάρι να ήταν τόσο εύκολα και τόσο απλά. ισχυρός δήμος κατά την άποψη μου σημαίνει οικονομικά δυνατός , οργανωτικά πλήρης με ευέλικτη και αποτελεσματική διοίκηση να είναι σε άμεση επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματα του γιατί αυτόν υπηρετεί γιατί αυτό αρμόζει σε έναν δημοκρατικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο δήμο.
Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι η νομαρχία σαν θεσμός θα υφίσταται (διευρυμένη υπερνομαρχια) τότε οι οικονομικά θεσμοθετημένοι πόροι όσο και οι διοικητικές εξουσίες καθώς και οι σημερινές δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν στη ν.α θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στη ν.α.
Σε αυτή την περίπτωση εφόσον δεν παραχωρούνται στον πρώτο βαθμό αυτ/σης δεν συντρέχει λόγος να συζητάμε για έναν δήμο σε όλη τη β. Εύβοια. σε διαφορετική περίπτωση, πλήρους κατάργησης των νομαρχιών ταυτόχρονα με τη συνένωση των δήμων έχουμε λόγο να μπούμε σε διαδικασία συζήτησης δημιουργίας ενός μόνο δήμου στη β. Εύβοια που θα κινείται πλέον σαν μια μικρή οργανωμένη νομαρχία.
Όμως επειδή πιστεύω ότι οι κυβερνώντες δεν θα θελήσουν να διαλύσουν τις νομαρχίες γι΄αυτο συντάσσομαι με αυτούς που έχουν την άποψη ότι η β. Εύβοια πρέπει να αποτελείται από δυο δήμους.
Οι οργανωμένες υπηρεσίες που ξεπερνούν τα όρια των δήμων μπορούν να καλυφθούν μέσα από τις διαδημοτικές συνεργασίες, διαδημοτικές επ/σεις κ.τ.λ παράγοντας έργο αποτελεσματικό χωρίς τα όρια των δήμων να είναι φραγμός στη λειτουργικότητα τους. τρανό παράδειγμα αποτελεί ο χυτά β. Ευβοίας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω αναγκαστικές συνενώσεις σημαίνει αποτυχημένες συνενώσεις.
με τιμή
Παναγιώτης Αρβανίτης
δημοτικός σύμβουλος δ. Κηρέως
Πηγή: ιστολόγιο εφημερίδας Βόρεια Εύβοια
Μερικές σκέψεις για τη Β. Εύβοια
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007 / Αναρτήθηκε από: Ομάδα διαχείρισης ιστολογίου / Κατηγορία: Ανώνυμες απόψεις, Βόρεια Εύβοια
Η συζήτηση για την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας 2» από τη κυβέρνηση το οποίο αποτελεί και προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ με ωθεί να καταθέσω μερικές σκέψεις μου πάνω σ' αυτό για τη Βόρεια Εύβοια σαν γεωγραφική και διοικητική ενότητα.
Η Ελλάδα μέσα στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκασμένη να δεί την ανάπτυξη των περιφερειών και της υπαίθρου προωθώντας μια πλήρη και πραγματική αποκέντρωση με βάση ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στη γνώση και τη καινοτομία, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα και την αειφόρο διαχείριση των εδαφικών και υδάτινων πόρων.
Μέσα από αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε τη μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, μια νέα ισορροπία κέντρου - περιφέρειας στις αρμοδιότητες και τους πόρους με στόχο την ανάδυση νέων πόλων ανάπτυξης.
Για να μπορέσουν να συμβούν όλα αυτά είναι αναγκαία και επιτακτική η αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας με τη δημιουργία νέων ισχυρών Ο.Τ.Α. οι οποίοι σε συνδυασμό με σειρά ενισχυτικών μέτρων και εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τη πολιτεία θα μπορέσουν να μελετήσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα στοχεύουν στη ποιοτική παροχή υπηρεσιών στο πολίτη και στη δημιουργία νέων όρων και συνθηκών επιχειρηματικότητας.
Η Βόρεια Εύβοια δεν θα πρέπει να μείνει έξω από αυτές τις λογικές και να αποτελέσει αντικείμενο μικροπολιτικών, προσωπικών στρατηγικών και κάθε μορφής παρασκηνίου.
Εάν δεν λάβουν χώρα επομένως αυτά φαίνεται ότι η δημιουργία ενός ή δύο νέων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δίνει σοβαρή προοπτική αυτοοργάνωσης και ανάπτυξης της περιοχής.
Είμαι βέβαιος γνωρίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό αυτής της προικισμένης από τη φύση περιοχής ότι μια νέα αυτοδιοίκητική πραγματικότητα ενός ή δύο νέων πόλων θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποβάλλουμε την εσωστρέφεια τόσων ετών και να κοιτάξουμε με σιγουριά στο μέλλον που δεν μπορεί να είναι άλλο από μια νέα Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, ισχυρή με εγγυημένους πόρους όπου θα μπορέσει να κεφαλοποιήσει τον κάθε μορφής πλούτο της περιοχής και να τον αποδώσει στους πολίτες και στις επόμενες γενιές.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο νέο διοικητικό χάρτη
Αναρτήθηκε από: Ομάδα διαχείρισης ιστολογίου / Κατηγορία: Απόψεις νομαρχιακών συμβούλων, Βόρεια Εύβοια
Του Θανάση Καλαβρή - Αντινομάρχη Εύβοιας
Τις τελευταίες ημέρες και μετά από δημοσιεύματα γνωστών Αθηναϊκών εφημερίδων ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα η συζήτηση για τον «Καποδίστρια 2» που απ' ότι φαίνεται είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης και προχωρά πλέον στην θεσμοθέτησή του. Η συζήτηση για μια περαιτέρω μείωση του αριθμού των Δήμων και των Νομαρχιών έχει ανοίξει εδώ και καιρό, και όλοι σχεδόν οι ασχολούμενοι με την αυτοδιοίκηση συγκλίνουν προς κάποιες γενικές αρχές και διαπιστώσεις και κυρίως συγκλίνουν στην άποψη ότι πλέον είναι αναγκαία μια περαιτέρω μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κι οι αδυναμίες του σημερινού συστήματος.
Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι πια μια απλή διοικητική υποδιαίρεση ενός συγκεντρωτικού ενός συγκεντρωτικού κράτους, έχει φτάσει η στιγμή που η αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει πραγματικά ένα ζωντανό, και δημιουργικό κύτταρο συμμετοχής, πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών. Θα πρέπει πλέον η αυτοδιοίκηση να αναδειχτεί σε βασικό μοχλό σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο μιας συνολικής εναλλακτικής αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα.
Με τον τρόπο αυτό εξάλλου θα πραγματωθεί και η αρχή της αποκέντρωσης, θα λάβει σάρκα και οστά η μεταφορά των εξουσιών πραγματικά πλέον κοντά στο λαό, αρχές και αξίες που πρεσβεύω και εγώ χρόνια τώρα και για τις οποίες αγωνίστηκα εμπράκτως και από το πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης.
Ενώ όμως όλοι συμφωνούμε στη γενική διαπίστωση για την αποκέντρωση των εξουσιών θα πρέπει πριν να συμφωνήσουμε στο όποιο σχέδιο για την αναμόρφωση της χώρας να θέσουμε αυστηρές αρχές που θα πρέπει να τηρηθούν ώστε ο «Καποδίστριας 2» να γίνει πραγματικά ένα εργαλείο ανάπτυξης και όχι ένα μέσο αναταραχής και αναστάτωσης των τοπικών κοινωνιών. Μετά την πολύχρονη ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση έχω καταλήξει σε κάποιες βασικές κατευθύνσεις και θεωρώ ότι η όποια διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει πρώτα από όλα να επιλύει δυο βασικά θέματα: α) το θέμα της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης και β) το πρόβλημα της οικονομικής αυτοτέλειες των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης πρέπει εξ αρχής να κωδικοποιηθεί, να επανακαθοριστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων και να κατανεμηθεί μεταξύ κράτους και επιπέδων αυτοδιοίκησης. Πρέπει να γνωρίζουν σαφώς οι πολίτες εκ των προτέρων ποια θέματα άπτονται του κράτους και ποια αφορούν την αυτοδιοίκηση, ώστε σταδιακά η κοινωνία μας να οργανωθεί σε αυτό το πλαίσιο και να λειτουργήσει με αυτές τις αρχές.
Πολύ μεγάλη σημασία έχει όμως και η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων η των Νομαρχιών που θα δημιουργηθούν, η νέα κατανομή αρμοδιοτήτων πρέπει να συνοδεύεται από την καθιέρωση αυτοτελών πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου. Θα πρέπει η διοικητική μεταρρύθμιση να συνδυαστεί με μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση και αναμόρφωση του δημοσιονομικού συστήματος ώστε να προσδιορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επί των δημοσίων εσόδων που θα αποδίδονται απευθείας στην Αυτοδιοίκηση και θα εξασφαλίζουν την αυτοτέλεια των πόρων. Συγχρόνως, όμως θα πρέπει να ενισχυθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα παρακολουθούν την νομότυπη διάθεση των αυξημένων κονδυλίων από τους τοπικούς άρχοντες, γιατί μέχρι σήμερα δυστυχώς τα περισσότερα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και σπατάλης πόρων εντοπίζονται στους Δήμους τη στιγμή μάλιστα που τα χρήματα που αυτοί διαχειρίζονται είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που θα κληθούν να διαχειριστούν αύριο.
Για την ολοκλήρωση όμως ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη μορφή και τη δομή των αυτοδιοικητικών θεσμών όπως στην προσεκτική οργάνωση και στον μεθοδικό σχεδιασμό τους. Από τα σενάρια που βγήκαν στη δημοσιότητα πληροφορούμαστε ότι η Εύβοια ως Νομός πρόκειται να συνενωθεί με την Λαμία και Νομός πλέον να γίνει η σημερινή περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Θεωρώ πως μια τέτοια συγχώνευση όμως δεν λαμβάνει υπόψη τα κοινωνικά, γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια απαραίτητα γιαυτό το βήμα. Εδώ είναι και οι κύριες αντιρρήσεις μου στον σχεδιασμένο νέο διοικητικό χάρτη της χώρας. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο προσδιορισμός του αριθμού, της γεωγραφικής βάσης και της εσωτερικής συγκρότησης των ενοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προέλθει μετά από ευρύτερη διαβούλευση, με συνεκτίμηση όλων των αναπτυξιακών και ανθρωπογεωγραφικών δεδομένων.
Θεωρώ δε πως για την Εύβοια καλύτερη και πιο ορθολογική λύση είναι η συγχώνευση με την Βοιωτία και ίσως με την Αττική νομούς με τους οποίους έχουμε περισσότερα κοινά και άμεση επαφή ακόμη και γεωγραφική. Θεωρώ πως τοποθετώντας την έδρα του Νομού μας στη Λαμία η ακόμη στη Λάρισα αυτοαναιρούνται οι στόχοι της αποκέντρωσης και της μεταφοράς των εξουσιών καθώς τα κέντρα των αποφάσεων θα είναι τελικά μακριά από τους πολίτες της Εύβοιας και στο νέο μόρφωμα θα έχουν συγχωνευτεί εντελώς ανόμοιες ομάδες πληθυσμών με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές προτεραιότητες. Αυτά όμως πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατων διαβουλεύσεων και αναλυτικών συζητήσεων και πιστεύω ότι η κυβέρνηση πριν τις όποιες οριστικές της αποφάσεις θα πραγματοποιήσει έναν ευρύ και διεξοδικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε τέτοια θέματα να λυθούν και να μην γίνουν τροχοπέδη στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.
Με μεγάλη αγωνία περιμένω και εγώ τις προτάσεις της κυβέρνησης και την έναρξη των διαβουλεύσεων για τον νέο «Καποδίστρια» όπως έχει ονομαστεί και είμαι έτοιμος και από η θέση που μου εμπιστεύτηκε ο λαός να υπερασπιστώ καταρχήν τις βασικές μου θέσεις για τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς του μέλλοντος ώστε αυτοί να γίνουν βιώσιμοι και ισχυροί ώστε ώστε τελικά να περάσουμε ως κοινωνία στην συμμετοχική αυτοδιοίκηση, αυτήν που θα συμπληρώσει τα κενά και τις αδυναμίες του αντιπροσωπευτικού πολιτικού μας συστήματος, θα καταστήσει τον πολίτη πρωταγωνιστή των εξελίξεων και εξουσιαστή του μέλλοντός του.
Πηγή: εφημερίδα Βόρεια Εύβοια (Δεκέμβριος 2007)
Καποδίστριας 2 - πρόκληση και πρόσκληση
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007 / Αναρτήθηκε από: Ομάδα διαχείρισης ιστολογίου / Κατηγορία: Ανώνυμες απόψεις, Βόρεια Εύβοια, Υπέρ της ένωσης Β και ΒΚ Εύβοιας
Σε άρθρο της Καθημερινής στις 7 του περασμένου μήνα μπήκε το θέμα του Καποδίστρια- 2, της αναδιάταξης δηλαδή των νομαρχιών και των δήμων της χώρας.
Απ’ ότι φαίνεται η κυβερνητική πρόταση για μια νομαρχία Κεντρο- Ανατολικής Στερεάς αντί των υφιστάμενων νομαρχιών είναι προαποφασισμένη και εντάσσει την Εύβοια μαζί με τους άλλους «φτωχονομούς» Φθιώτιδας , Ευρυτανίας και Βοιωτίας να βγάλουν μαζί τα μάτια τους στη διεκδίκηση μεριδίου από τις κοινοτικές επιχορηγήσεις, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και αντικαθιστώντας τις απλά ανήμπορες νομαρχίες με απλές υπηρεσίες δημοσίων υπαλλήλων.
Το ενδιαφέρον ξεκινάει από την πρόταση για ακόμα μεγαλύτερη σύμπτυξη των δήμων.
Η Βόρεια Εύβοια σε αυτό οφείλει να διεκδικήσει την ευκαιρία της ισχυροποίησής της. Επτά κατακερματισμένες τοπικές αυτοδιοικήσεις για πενήντα χιλιάδες κόσμο πάνω από τον Άγιο δεν έχουν λόγο δεν δείχνουν πυγμή σε κανένα από τα τεκταινόμενα τόσο στην Εύβοια όσο και στο πανελλήνιο. Πέρα από το μοιρολόι για το Μαντούδι του Σκαλιστήρη, που μετά τόσα χρόνια έγινε αρνητικό παράδειγμα φτωχολογιάς σαν την Δραπετσώνα του Μπιθικώτση και το Λαύριο του Σαββόπουλου δεν καταφέραμε να γίνουμε διάσημοι για κάτι.
Ο στόχος λοιπόν φαντάζει ένας:
Εμπρός για Ένα Δήμο Βόρειας Εύβοιας, μια φωνή των βορειοευβοιωτών, μια πολιτική γροθιά.
Ένας Δήμος, ένα νοσοκομείο, ένας δρόμος , ένα αεροδρόμιο.
Ένας Δήμος με μια ισχυρή πολιτική εξουσία που να γίνεται σεβαστή και να ακούγεται όπως μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Ένας Δήμος πέρα από τα κουτοπόνηρα χωριάτικα συμφέροντα των τόσων και τόσων δημάρχων αντιδημάρχων και παρατρεχάμενων που απλά δικαιολογούν το μισθό τους με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και αμφισβητούμενες ικανότητες για τις τεράστιες απαιτήσεις προόδου του τόπου μας.
Μην αφήσουμε την Βόρεια Εύβοια να γίνει ένα ακατοίκητο γραφικό χωριό της Ελλάδας.
Πηγή: ιστολόγιο εφημερίδας Βόρεια Εύβοια
Πληροφορίες γι' αυτό το ιστολόγιο
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007 / Αναρτήθηκε από: Ομάδα διαχείρισης ιστολογίου /
ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;
Αυτό το ιστολόγιο αποτελεί πρωτοβουλία της εφημερίδας "Βόρεια Εύβοια" και πολιτών της περιοχής. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει απόψεις, προτάσεις και ιδέες που αφορούν:
(α) τον διαχωρισμό ή την ένωση των δήμων της Βόρειας Εύβοιας με αυτούς της Βορειο-Κεντρικής κατά την επόμενη φάση της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, γνωστής ως "Καποδίστριας 2",
(β) τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε η εν λόγω μεταρρύθμιση να αποτελέσει καταλύτη για ουσιαστική πρόοδο της περιοχής.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ;
Στείλτε το δικό σας άρθρο (τουλάχιστον 300 λέξεων) σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση kapodistrias2voriaevia@gmail.com ή απλά πατήστε στην επιλογή Σχόλια που εμφανίζεται στο τέλος κάθε άρθρου και διατυπώστε τις θέσεις σας για το περιεχόμενό του.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ;
Στην αρχική σελίδα εμφανίζονται μόνο τα πρόσφατα άρθρα. Για να αναζητήσετε κάποιο παλαιότερο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Αρχειοθήκη ιστολογίου (χρονολογική ταξινόμηση) ή τις Κατηγορίες δημοσιεύσεων (θεματική ταξινόμηση)